halalmat.blogg.se

As-Salaamo 'Alaikum Vi är några bröder som älskar att äta. I och med att vi är muslimer så är vi ganska begränsade så vi håller oss till halal-mat där vi finner det, all tacksamhet tillhör Allah. Vi äter givetvis FISK också eftersom att Allah och Hans Profet har förklarat för oss att allt från havet är halal. I denna blogg kommer vi att testa olika halal restauranger och skriva om våra erfarenheter. Vi kommer endast att besöka restauranger i Stockholm till att börja med. Fred!

Amida Kolgrill (Kurdistan)

Bismillah
 
Igår kväll blev det panik, jag kom hem från jobbet och fann inget lämpligt att mätta hungern med. Ringde direkt till Abu Mohammad som var angelägen att göra ett nytt inlägg i bloggen, trots att han inte var så hungrig. Även Abu Sulayman följde med och gjorde oss sällskap.
På motorvägen så blev det en liten diskussion om vart vi skulle äta och vi bestämde oss att bege oss mot skanstull, södermalm och recensera Amida kolgrill. 

Amida är en ganska liten restaurang för att vara så populär. Vi fick stå och vänta i 5 minuter tills det blev några platser lediga. Vi båda valde att beställa deras beyti kebab för 99 kr var. Efter ett par minuter så fick vi det här framför oss:
 
 
Beyti kebab med bulgur för mig och ris för Abu Muhammad och Abu Sulayman. Jag har alltid druckit cola när jag har ätit på Amida men pga ekonomin så blev det ayran (yoghurt+vatten+salt) som är gratis. Min snålhet lönade sig al-hamdulillah, ayran gjorde så att matens smak framhävdes ännu mer. 

Varje köttbit, inlindad i bröd gav en smakexplosion i munnen. Den vita yoghurt-såsen med gurka och vitlök tillsammans med den röda tomatsåsen kompletterande varandra utmärkt. Jag åt till och med upp tomaterna, även fast svenska tomater saknar smak. 
Det var helt klart en utav de bättre måltiderna vi har ätit i Sverige. Den enda nackdelen vi kunde hitta är att de brukar ha musik. Men det kan man knappt undvika i någon restaurang. 

Betyg:
9.5 av 10 (pga musiken!)

/Abu Moosa

 

Första restaurangen är testad

Bismillah

Igår (söndag) var vi på besök i den första restaurangen som kommer att skrivas om i denna blogg. Det blev ett besök till kista gallerians food court där man kan hitta massor med halal mat. Det finns dock en favorit bland dessa restauranger och det är freddys. Igår åt vi deras berömda sambal burgare som är halal, wal-hamdolillaah. 


Så här ser sambal burgaren ut, tillsammans med klyftpotatis, bearnaise sås och ett glas cola. 
Jag var faktiskt väldigt nöjd med den här sena lunchen. Deras klyftpotatis är helt underbara, bearnaise såsen kan man inte klaga på. Sambal burgaren smakar inte som vilken burgare som helst, den påminner om hemlagade köttbiffar. Den är tillräckligt kryddad för att känna lite hetta vilket vi verkligen gillade. 
Nackdelen är att man får för lite läsk och att hamburgaren är lite för stor. Många kanske gillar att äta mycket men som muslim så ska man ha denna hadith som finns återberättad i at-Tirmidhi (#2380) i åtanke:

Profeten Mohammad (frid och välsignelser vare över honom) sade: "Adams söner fyller inte något kärl värre än sin mage"  

Jag hamnade iaf i en matkoma efteråt...

Miljön i kista galleria är inte så jättebra för en muslim. Mycket folk i en marknad, lättklädda kvinnor osv. 
Om man åker bil så kostar det 15 kr/timme att parkera vilket vi fann väldigt störande. 

Betyg:
8 av 10
Halal eller Haram?

Bismillah

En verklighet för många muslimer i Stockholm är det lilla utbudet på mat som är tillåten för en muslim att äta. Allah säger i det 5e kapitlet i Koranen (som kan tolkas):

FÖRBJUDET för er är kött av självdöda djur och blod och svinkött och sådant [kött] som har slaktats i ett annat namn än Guds; [vidare kött av] djur som strypts eller kvävts eller dödats genom ett hårt slag eller [som] fallit utför ett stup eller stångats ihjäl eller rivits av ett rovdjur - om ni inte har slaktat djuret på föreskrivet sätt [medan det var vid liv] - och djur som slaktats på hedniska offeraltare.
[5:3]
 

Denna vers beskriver vad som är tillåtet för en muslim att äta. Bristen på bra halal-restauranger gör det svårt för muslimen att äta på ett lämpligt ställe och därför blir det en tuff utmaning. Vi kommer att blogga om det här ämnet, i syfte att underlätta för våra syskon som delar vårt gemensamma problem. 

Vi tar gärna emot tips på restauranger som ni tycker att vi ska testa. 

FRED!