halalmat.blogg.se

As-Salaamo 'Alaikum Vi är några bröder som älskar att äta. I och med att vi är muslimer så är vi ganska begränsade så vi håller oss till halal-mat där vi finner det, all tacksamhet tillhör Allah. Vi äter givetvis FISK också eftersom att Allah och Hans Profet har förklarat för oss att allt från havet är halal. I denna blogg kommer vi att testa olika halal restauranger och skriva om våra erfarenheter. Vi kommer endast att besöka restauranger i Stockholm till att börja med. Fred!

Palmyra kebab

Bismillah
Vi vill först och främst be om ursäkt för bloggens bristfälliga uppdatering. Vi har alla varit upptagna med annat, men vi har fortsatt ätit och utforskat halal-restauranger i Sthlm, ja det kan ni ge er halal på! Som ni ser har vi än inte kommenterat kebab. Ja, nu är det dags att skriva om våra erfarenheter gällande kebab. I Sthlm äter vi generellt väldigt mycket kebab, i och med den tidiga invasionen av Külü türkar har kebaben länge varit en populär måltid i Sthlm. Måltiden har med tiden utvecklats då araberna fann sin väg till Sverige. Kebab är en populär måltid i Anatolien såsom Mellanöstern, men idag även i Sverige, tack vare turkarna(araber är inkluderade i turkar).
Nog om turkhistoria och åter till maten. Folkets kebab, kebab kungen, är alla helt okej restauranger, men ingen av de kan jämföras med Palmyra Kebab i Årsta. Tallriken tillfredsställer både kvalité som kvantitet. Tallriken är enorm och kan utan tvekan mätta 2-3 personer. Själv brukar jag äta hälften och ta med resten i doggy-bag. Det är bättre att äta i lagom mängd för som hadithen nämner så fyller Adams son inte ett ondare kärl än sin egen mage. Vill man vara broderlig kan man även dela på en tallrik.. Det har hänt att jag och Abu Musa har delat tallrik. Ibland har jag också delat tallrik med Abu Ibraheem eller Abu Sulayman. Jag föredrar kebab med ris, deras ris är kryddat med kardemumma och gurkmeja vilket ger en bra ton som inte tar över smaken. Fördelen är att man på egen hand får lägga till såser som aioli efter önskad mängd. Tallriken innehåller väldigt mycket sallad och eftersom jag inte är en ko så skulle jag föredra mindre sådant. Tallriken kostar runt 100kr utan läsk (förutom vid lunch tider, då ingår läsk). Utan tvekan prisvärt med tanke på den stora portionen.
 
// Abu Muhammed Ash-Shafi’i Al-Quraishi

Noor Halal

Jag har funnit min restaurang. Super trevligt ställe och familjevänligt. Ägaren som står vid kassan är Ma sha Allah väldigt ödmjuk och trevlig, han kan verkligen kundservice. Stället heter Noor Halal och ligger i bredäng. Att ägaren medvetet väljer att ha med ordet Halal i restaurangens namn tycker jag om. Han väljer uppenbart att nischa sig mot muslimska kundgruppen, han har även en vit Shahada flagga på diskbänken bredvid kassan, den påminner väldigt mycket om Islamiska Emiratets flagga. Då både jag och Abu Musa är fanatiska anhängare till Emiratet efter att dem öppnade sitt politiska kansli i Qatar så väljer vi att stödja hans restaurang.
Menyn är enligt mellanösterns kök med shish kabab, shawarma, quzi, tikka och massa annat. Då ägaren är
Pindi finns även varianter från det pindiska köket, bland annat en otroligt god men stark gryta. Tror den heter krabi, men uttalas klabi med pindi dialekt Jag har testat stor del av menyn och är nöjd med det mesta, shish kababen är grillad och smälter i munnen samma sak med kycklingspetten. Quzi är lammleg som är långkokt serveras med Ris,bröd eller pommes. Bamja eller fasoliagryta tillkommer. Bamja är något grönt, kan inte namnet på svenska. Fasolia är vitabönor. Shawarma ala noor är min favorit, man kan välja kyckling eller oxfilé. Shawarman är lagom bra kryddad och välstekt, jag brukar välja deras egna klyftpotatis. Tallriken är väldigt generös och man får alltid nybakat bröd med. Det som toppar är deras orientaliska te, som man bara måste ha efter en sådan måltid. Jag tror det är Ceylonte med kardemumma och andra kryddor. Just det, som aptitretare får man alltid linssoppa och salladsbuffe, som jag själv undviker då jag inte är en Ko. Noor Halal är perfekt att gå till exempelvis med bröderna efter Jumu’ah eller med familjen på helger.

Bilder:
 
 
// Abu Muhammed Ash-Shafi’i